– Când a început grupul Invalda investițiile în sănătate, câte investiții aveți în acest sector și care sunt cele mai profitabile domenii?
– Prima noastră investiție în acest sector a fost în 2004, când am investit în compania lituaniană Sanitas, care producea medicamente. Această companie s-a dezvoltat foarte rapid, după care am cumpărat câteva fabrici din Slovacia și Polonia, iar deja în 2011, această companie a fost vândută cu 365 de milioane de euro. Cu siguranță, aceasta a fost una dintre cele mai profitabile investiții ale noastre. Apoi a fost InMedica, în care am investit în 2019. Iar în 2020, am investit într-o companie numită MBL, o companie care produce scaune cu rotile pentru persoane cu dizabilități și paturi medicale speciale pentru spitale. Aceasta este prima noastră investiție într-o companie non-baltică din sectorul sănătății. Fondatorii MBL se află în Danemarca, iar fabricile sunt în Polonia și China. Este o companie destul de mare, cu o cifră de afaceri de 90 de milioane de euro în 2022. Una dintre cele mai recente investiții în acest sector este Egles Sanatorija. Pot spune că toate companiile din sectorul sănătății sunt profitabile, deoarece este un sector de investiții bun, al doilea după tehnologie în ceea ce privește popularitatea în rândul investitorilor.
– Ce așteptări aveți de la investiția în Egles Sanatorija?
– În Lituania există două orașe stațiuni – Birštonas și Druskininkai. Egles Sanatorija nu este doar o stațiune de sănătate, este un complex foarte mare cu o suprafață totală de aproximativ 100.000 de metri pătrați. Egles Sanatorija a fost fondată în 1972. Aceste locuri sunt cunoscute pentru izvoarele lor minerale, printre alte atracții. Instituția, situată în Druskininkai, este în prezent cea mai mare nu doar în Lituania, ci și în Europa de Nord. Aceasta poate găzdui până la 1300 de oaspeți concomitent, în timp ce sediul din Birštonas poate găzdui până la 730 de oaspeți. Vizitatorilor li se oferă o gamă largă de tratamente terapeutice și de servicii de sănătate, de la practici tradiționale cu nămol și apă minerală, până la proceduri inovatoare de fizioterapie și kinetoterapie. Egles Sanatorija este liderul absolut de piață cu o cotă de piață de 30% în Lituania. Dacă e să vorbim de cifre, Egles Sanatorija deservește anual pacienți din peste 41 de țări. Consumul anual în acest complex este de 13 milioane de litri de apă minerală și 2700 m2 de nămol negru.
Sanatoriul funcționează în două direcții, prima este cea profilactică. Datorită faprtului că oamenii au profituri mai mari, aceștia au posibilitatea să acorde mai multă atenție sănătății lor, iar sanatoriul nostru oferă servicii care ajută la îmbunătățirea sănătății pe termen lung. Al doilea domeniu de activitate este reabilitarea pacienților care se recuperează după traume, accidente etc. Sperăm foarte mult să creștem numărul așa-zișilor turiști medicali, grație unicității zonei și serviciilor oferite de sanatoriul nostru. În multe țări, precum Germania sau Israel, serviciile medicale sunt foarte scumpe, Lituania oferă o calitate excelentă a serviciilor la un preț mai avantajos. Un alt plus este că, la noi, vara nu este atât de cald ca în alte țări. Sperăm foarte mult că vom reuși să atragem mai mulți turiști în Lituania, pentru că dacă ne axăm doar pe piața locală, atunci nu vom avea rezultate mari, suntem, totuși, o țară mică.
– Povestiți-ne cum stau lucrurile în general pe piața de investiții în sectorul sănătății anul acesta? Care sunt tendințele pentru investițiile din acest sector?
– Cred că sănătatea va fi mereu un sector popular și bun pentru investitori. Desigur, este foarte dificil să dezvolți o companie de medicamente pe cont propriu, dar, așa cum am spus mai înainte, acesta este unul dintre cele mai atractive sectoare pentru investiții. În primul rând, sănătatea este foarte importantă pentru toată lumea. Poți câștiga bani frumoși, dar dacă ai o sănătate precară, ce rost are să fii bogat. Această tendință a existat și va continua să existe. Dacă analizăm sectorul sănătății în toate țările, vedem că statul se implică foarte activ în acest sector, însă sectorul privat are și el avantajele sale. Este un sector foarte profitabil pentru investitori.
– Cum s-a schimbat piața investițiilor în sectorul sănătății după pandemia Covid-19?
– După Covid, mulți și-au dat seama că, chiar dacă ai o afacere fizică de succes, trebuie să investești în digitalizarea serviciilor tale. În perioada pandemiei, în spitale și instituții medicale, accentul s-a mutat doar pe lupta împotriva Covid, toate celelalte probleme de sănătate din timpul pandemiei au fost cumva amânate, iar dacă aveai nevoie de un alt serviciu medical trebuia să aștepți foarte mult. După pandemie, fluxul de pacienți a crescut, toată lumea a început să-și rezolve problemele vechi de sănătate. Covid a dezvăluit, de asemenea, că este foarte important să ai grijă de sănătatea ta psihologică, deoarece lockdown-ul a afectat foarte multe persoane din punct de vedere psihologic. În prezent, cred că există o creștere semnificativă a clienților pe acest segment. Covid ne-a reamintit că sănătatea este cel mai important lucru. Oamenii au devenit mai atenți la sănătatea lor, iar după sfârșitul pandemiei, sanatoriile profilactice au devenit foarte populare.
– Credeți că ar trebui să ne fie frică de noi pandemii, și ce putem face pentru a le preveni?
– Este complicat să răspund la această întrebare și nu pot oferi pronosticuri. Guvernele din toate țările ar trebui să fie pregătite pentru acest lucru, deoarece Covid a creat multe probleme la vremea lui. Nu cred că viitoarele pandemii pot fi evitate cumva, dar cu siguranță este posibil să ne pregătim pentru ele. Cel puțin la nivelul întreprinderilor de stat și private, oamenii au început să investească mai mult în sănătate și medicină.
– Care sunt planurile de viitor ale Invalda INVL pentru sectorul sănătății?
– Analizăm toate tipurile de investiții, iar sănătatea este unul dintre cele mai importante sectoare de investiție în fondul nostru. Sectorul este foarte larg, de la dispozitive medicale la produse farmaceutice, și sunt sigur că în portofoliul nostru vor apărea noi companii și vom continua să investim cu încredere în sănătate.
Sursa: https://bit.ly/437G8iX