INVL Logo

Investiții în Moldova-Agroindbank (maib)

În 2018, Grupul de investiții și asigurări Invalda INVL a devenit indirect acționar al Moldova-Agroindbank (maib). Aceasta este cea mai mare bancă din Moldova, care generează o rentabilitate a capitalului de două cifre și este deținută de un consorțiu internațional care include Invalda INVL.

La sfârșitul anului 2021, maib avea 837.000 de clienți și aproximativ 31% din activele din sistemul bancar moldovenesc, cu 35% din piața creditelor și 32% din piața depozitelor.

Invalda INVL a investit în maib ca parte a unui consorțiu care operează prin intermediul companiei HEIM Partners din Marea Britanie. Grupul lituanian de investiții și asigurări și investitorii săi dețin o participație de 37,5% în Consorțiu (prin intermediul companiei MD Partners). Ceilalți acționari ai Heim Partners sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și dezvoltare, tot cu 37,5% din acțiuni, și Emerging Europe Growth Fund III din SUA, administrat de Horizon Capital, cu o participație de 25%.

HEIM Partners deține 41,09% din acțiunile maib, restul fiind deținute de peste 3000 de acționari locali.

Invalda INVL deține 51,37% din acțiunile MD Partners, iar 48,63% este deținut de fondul INVL special Opportunities, un fond pentru investitori informați care este administrat de INVL Asset Management.

Structura acționariatului maib: