INVL Logo

Reprezentant fondul de investiții Invalda: Credem că Moldova are unul dintre cele mai mari potențiale investiționale din Europa

Fondul de investiții Invalda INVL a fost fondat în 1991 în Lituania de către un grup de oameni cu experiență academică pentru a dezvolta un fond comun de investiții și, într-un final, a contribui la economia țării.

Pe parcursul anilor, grupul și-a extins domeniile de investiții pentru mai multe sectoare strategice, inclusiv cel agricol, înregistrând creșteri importante în acest sector.

În 2018, Invalda INVL a acceptat propunerea de a face primele investiții în Republica Moldova, fiind și prima investiție a grupului în afara Țărilor Baltice, devenind acționarul maib.

Vytautas Plunksnis, șef Capital Privat, membru Management Active INVL, Președinte al Consiliului maib, a povestit în cadrul unui interviu acordat Agrobiznes mai multe despre activitatea Invalda INVL și modul în care fondul de investiții a reușit să se dezvolte și identifică domeniile prioritare pentru o activitate de succes.

Despre fondul de investiții Invalda, ce obiective au fost trasate inițial și cum s-au schimbat pe parcurs?

Invalda INVL a fost fondată în 1991 de un grup de persoane cu experiență academică pentru a atrage fonduri pentru investiții și a crea valoare. Obiectivele principale nu s–au schimbat de-a lungul timpului, ci mai degrabă au evoluat și s-au extins – inițial am investit din bilanțul companiei, iar acum investim din structura fondurilor, unde majoritatea banilor vin de la investitori independenți. În prezent, activele noastre administrate se ridică la 1,6 miliarde de euro.

Care sunt principalele direcții de investiții ale grupului Invalda?

Inițial am investit în diferite afaceri și imobiliare, acum avem mult mai multe arii de investiții. Suntem pionieri ai managementului de capital privat în Statele Baltice și lucrăm activ în clasa de active pentru investiții alternative. Pe lângă capitalul privat (cumpărarea cotelor mari în afaceri) în sine, ne concentrăm pe imobiliare, regenerabile, silvicultură și terenuri agricole, datorii private. De asemenea, gestionăm fonduri de pensii, precum și fonduri de investiții gestionate activ care investesc în acțiuni și obligațiuni ale piețelor europene și globale emergente.

Dacă e să vorbim despre agricultură, grupul Invalda are realizări importante în acest sector, povestiți mai multe despre aceste arii de investiții.

În 2003, am investit în consolidarea companiei de agricultură, care este în prezent numita Auga group. Cu sprijinul investitorilor financiari, compania a devenit rapid una dintre cele mai mari afaceri agricole din Lituania. În 2008, compania a fost listată la bursa NASDAQ Vilnius și am ieșit din afacere în 2010.

În 2011, Invalda INVL a investit în grupul Agricol Litagra, care la acea vreme activa în trei domenii:

  • inputuri agricole (pesticide, semințe) și comerțul cu cereale (împreună cu rețeaua proprie de elevatoare);
  • furaje (suplimente, premixuri, momeli, hrană pentru animale de companie);
  • creșterea cerealelor și producția de lactate.

În 2017, am vândut afacerea, care ajunsese la o cifră de afaceri anuală de 138 de milioane de euro, către holdingul producătorilor lituanieni de îngrășăminte Achema.

În prezent, cultivăm aproape 11 mii de hectare de teren și avem peste 3 mii de vaci de lapte – adăugarea recentă la portofoliu este ferma cumpărată de la investitorii norvegieni (1,5 mii de hectare de teren și 700 de vaci de lapte).

De asemenea, filiala Litagra producătoare de furaje – Joniškio grūdai, s-a extins activ în producția primară. În 2018, am investit 5 milioane de euro în producția de păsări de curte – am construit 10 ferme în care se cresc 2,2 milioane de pui de carne în fiecare an.

Chiar recent am cumpărat, de asemenea, 30 de ferme care cresc curci. În opinia noastră, păsările de curte și curcanii sunt unele dintre cele mai sănătoase tipuri de carne, așa că planificăm sa investim suplimentar în acest sector.

oată această extindere nu ar fi posibilă fără fondatorul Litagra – Gintaras Kateiva, deoarece investitorii financiari de obicei nu au suficientă atenție la detalii.

Un alt domeniu de investiții în agricultură sunt terenurile agricole, unde am investit din 2005. În prezent, compania listată INVL Baltic Farmland are 3 mii de hectare de teren agricol în Lituania, pe care le închiriază fermierilor și companiilor agricole.

De asemenea, INVL Sustainable Forest and Farm Fund II, care a atras aproximativ 60 de milioane de euro de la investitori, deține în prezent 11 mii de hectare de pădure și terenuri agricole. Ne plac pădurile și terenurile agricole ca o investiție – oferă acoperire împotriva inflației.

ondurile de pensii INVL dețin, de asemenea, peste 5% din acțiunile celei mai mari companii agricole Linas Agro (venituri anuale de 1,3 miliarde de euro).

Agricultura în Lituania. Ce domenii sunt cele mai interesante din punct de vedere investițional?

Majoritatea fermierilor investesc în producția de cereale – grâul, rapița sunt cele mai populare culturi cultivate în Lituania. În opinia mea, singurul factor limitativ pentru a intra în producția de cereale sunt terenurile agricole, iar concurența este ridicată, deoarece procesul nu necesită mulți angajați.

În opinia mea, mai interesant este să investim în zone care au bariere semnificative la intrare și sunt mai dificil de gestionat – prin urmare, investim activ în producția de lactate și păsări de curte. De asemenea, în unele cazuri, atunci când produceți cantități mari, investiția în producția de produse finale are sens.

Făcând o paralelă, care sunt principalele necesități ale sectorului agricol din Moldova și ce soluții se cer a fi implementate?

Atât Moldova, cât și Lituania se pot mândri cu solul fertil și cu tradițiile din sectorul agricol. Producția de cereale este în prezent principalul sector al economiei, dar, de asemenea, puteți fi mândri de industria producției de vin (nu avem acest lucru în Lituania).

Cu toate acestea, în general, agricultura este un sector vulnerabil, astfel încât creșterea rezilienței sale ar trebui să fie o prioritate. Deoarece progresul tehnologic nu se oprește niciodată, sunt întotdeauna necesare îmbunătățiri constante în ceea ce privește echipamentele mai avansate.

Detectarea și remedierea ineficiențelor este de o importanță esențială. În plus, pentru a rămâne competitiv într-o lume modernă, este necesară o sinteză a abordării pe termen lung și ecologice, combinată cu investiții semnificative și o bază juridică adecvată.

De asemenea, investitorii care planifică investiții în agricultură, ar trebui să aibă foarte multă răbdare, deoarece rezultatele pot fi foarte volatile din cauza condițiilor meteorologice sau perturbărilor pe piața mondială.

Ce perspective are acest sector în Moldova? Ar fi unul dintre sectoarele atractive pentru Invalda?

Dacă e să vorbim despre Moldova, în general, credem că are unul dintre cele mai mari potențiale investiționale din Europa. Evident, există unele bariere, însă acestea ar putea fi ușor înlăturate fiind ales vectorul corect. Agricultura a fost istoric și rămâne o parte foarte importantă a economiei moldovenești.

Solul fertil și clima blândă oferă avantaje și oportunități competitive pentru fermieri și întreaga țară. Ne-ar interesa să investim în ferme mari, de asemenea terenuri agricole (dar înțelegem că în prezent există restricții).

Povestiți despre cele mai interesante case-uri de investiții în agricultură. Dacă am vorbi, spre exemplu, despre Top 5 cele mai relevante, care ar fi acestea?

Acest lucru este destul de greu de răspuns, deoarece în agricultură fiecare caz este foarte specific.

Sursa: http://bit.ly/3YVZgOU