INVL Logo

Orizonturi deschise: Investițiile în sectorul IT și tendințele globale

Compania Invalda INVL reprezintă un grup de gestionare a investițiilor din Lituania, fondat în 1991. Invalda INVL este un adevărat pionier în domeniul gestionării capitalului în Țările Baltice. Companiile din grup au peste 300.000 de clienți și gestionează active în valoare de peste 2 miliarde de euro în diverse clase. Începând cu anul 2007, Invalda investește activ și în sectorul IT. Am discutat cu Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, membru al INVL Asset Management și președinte al consiliului maib, despre proiectele de investiții ale Invalda INVL în domeniul IT, segmentele atractive pentru investiții și principalele riscuri și tendințe din acest sector.

Povestiți-ne despre proiectele de investiții Invalda în domeniul IT.

Am început investițiile în IT demult. În 2007, am achiziționat 100% din acțiunile companiei Baltic Amadeus, cea mai veche din sectorul IT al țării noastre. În 2011, aceasta a fost una dintre primele mele tranzacții, am cumpărat compania norvegiană Norway Registers Development. Aceasta operează pe piețele emergente, inclusiv în Africa și Asia, cunoscute sub numele de frontier markets. Compania a derulat proiecte în 50 de țări. Acum, toate investițiile noastre în acest domeniu sunt grupate în cadrul fondului INVL Technology, creat pe baza investițiilor noastre în companii IT. În 2016, am atras capital de la investitori pentru a achiziționa alte companii IT. Companiile fondului activează în trei direcții principale: NRD Cyber Security în domeniul securității cibernetice, NRD Companies în guvernare electronică și Novian în dezvoltarea software-ului și infrastructurii IT. În prezent, valoarea de piață a INVL Technology este de 24 milioane de euro.

De ce acest sector este interesant pentru grupul dumneavoastră?

Sectorul IT este atractiv pentru toți investitorii, componenta IT fiind cheia succesului oricărei afaceri. Afacerile din IT permit lucru de la distanță, la nivel global, spre deosebire de altele, dependente de locație și infrastructură fizică. Companiile IT nu necesită un capital suplimentar, produsele pot fi vândute de mai multe ori. De exemplu, dacă aveți o fabrică și doriți să dublați vânzările, trebuie să construiți o altă fabrică. În domeniul IT, totul este mult mai simplu. Majoritatea companiilor de succes din lume sunt companii IT. Categoriile de investiții IT rămân întotdeauna atractive.

Ce segmente din sectorul IT sunt cele mai atractive pentru investiții și de ce?

Securitatea cibernetică este atractivă datorită situației geopolitice. Securitatea datelor clienților devine din ce în ce mai importantă, cererea pentru servicii este mare și crește rapid. De asemenea, modelul SaaS (software as a service) este atractiv – software-ul livrat prin internet cu o taxă de abonament. În general, întreaga industrie IT este atractivă, dar fiecare oportunitate trebuie analizată individual.

Care sunt principalele riscuri asociate cu investițiile în sectorul IT și cum le gestionați?

Investițiile în IT reprezintă atât risc, cât și oportunitate. Este dificil să atragi și să păstrezi specialiști din cauza competiției globale. Pentru afaceri, este important să ofere condiții și salarii bune. Riscurile sunt legate de schimbările rapide ale tehnologiilor. De exemplu, astăzi, nimeni nu-și mai amintește de companii precum Altavista sau Yahoo, piața se schimbă rapid. În trecut, aceste schimbări durau 100 de ani, dar acum totul se întâmplă mult mai repede. Să ne amintim de Nokia sau Blackberry. În același timp, companiile de succes se ocupă de diferite segmente, de la dezvoltarea software-ului și AI până la industria de jocuri. În domeniul IT, este important să reacționezi flexibil la schimbări. 

Ce tendințe și inovații din sectorul IT au cel mai mare impact asupra oportunităților de investiții?

În industria IT sunt investite foarte multe tipuri de capital – venture capital, private equity, growth capital. Ca rezultat, aceste companii devin scumpe, iar giganții din această industrie devin și mai mari. Inteligența artificială, jocurile și alte tehnologii sunt direcții importante de dezvoltare.

Ce strategii de investiții în sectorul IT ați recomanda investitorilor începători?

Investitorilor începători li se poate recomanda să investească în indici bursieri, unul dintre cele mai populare fiind Nasdaq 100. Este important să urmăriți tendințele actuale și să alegeți companii cu un sistem stabil de atragere și păstrare a specialiștilor.

Cum influențează evenimentele economice și politice globale investițiile în sectorul IT?

Lumea este împărțită în blocuri. Marii producători din China nu pot funcționa în SUA, sau viceversa. Statele protejează propriile spații, alegând cu cine să lucreze și cu cine nu. Prin urmare, companiilor IT le este necesar să-și stabilească regiunea și să fie pregătite pentru schimbări.

Sursa: https://unimedia.info/ro/advertoriale/26dfce1fd4e0a8f5/orizonturi-deschise-investitiile-in-sectorul-it-si-tendintele-globale.html