INVL Logo

Oportunități în creștere: investițiile Invalda INVL în sectorul forestier

Grupul de companii Invalda INVL reprezintă un grup de gestionare a investițiilor din Lituania, fondat în 1991. Companiile din cadrul grupului gestionează fonduri alternative de investiții, alte investiții și oferă servicii de family office. De asemenea, Invalda INVL investește activ în industria forestieră. Am discutat cu Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, membru al INVL Asset Management și președinte al consiliului maib despre tendințele în piața investițiilor forestiere, impactul factorilor economici asupra acestei piețe și perspectivele de viitor în acest sector de investiții.

Cum s-a dezvoltat sectorul investițiilor forestiere în ultimii ani și cum se adaptează Invalda INVL la schimbările de pe piață?

Probabil, așa cum se întâmplă în toate domeniile resurselor, pe piață există o volatilitate semnificativă, adică fluctuații puternice ale prețurilor materiilor prime. O parte din materia primă din industria forestieră este utilizată pentru încălzire, și atunci când prețurile petrolului sau ale energiei electrice cresc brusc, prețurile materiei prime forestiere cresc și ele în consecință. În plus, industria forestieră este legată de industria construcțiilor: în timpul construcției active a caselor, oamenii achiziționează mobilier nou, fabricat din materie primă forestieră. În prezent, economia mondială nu mai înregistrează aceeași creștere, iar în unele țări se observă chiar o scădere a PIB-ului. Rata dobânzii în creștere de asemenea afectează piața. În unele țări, piața imobiliară începe să încetinească, ceea ce, într-un fel sau altul, influențează și prețurile resurselor. Cu toate acestea, achiziționarea pădurilor este o investiție pe termen lung de 50-100 de ani. Sunt procese destul de lente, deoarece este vorba de investiții pe termen lung, iar prețurile nu pot suferi schimbări bruște.

Așa cum știm, costul lemnului ca materie primă a crescut puțin în ultimul timp, iar logistica s-a schimbat. De exemplu, în Moldova, multă materie primă venea din Ucraina și Belarus, și deoarece acum este război, întreaga logistică s-a complicat și prețurile au crescut.

Da, aveți absolută dreptate. La nivel european, Rusia a fost mult timp un furnizor semnificativ de resurse, dar în prezent multe țări își revizuiesc strategiile și preferă să nu încheie tranzacții cu Federația Rusă. Acest lucru duce la schimbări în logistică și redistribuirea furnizorilor pe piața europeană.

Povestiți-ne despre geografia investițiilor forestiere Invalda INVL.

Investițiile în Lituania și Letonia, precum și achiziționarea a aproape 18.000 de hectare de pădure și teren în aceste țări de-a lungul anilor de activitate ale fondului, atestă o strategie de succes în domeniul investițiilor imobiliare. Încheierea tranzacției privind achiziționarea a 1.400 de hectare în România extinde în mod suplimentar portofoliul nostru și poate oferi noi oportunități pentru creștere și diversificare.

Planificați extinderea acestor investiții?

Fără îndoială. Acesta este doar primul pas. Și dacă în Lituania și Letonia am început cu achiziții mici, pentru a intra pe această nouă piață considerabilă, acum trebuie să angajăm mai mulți oameni și să facem o primă investiție mai mare. Suntem foarte fericiți pentru această investiție și suntem capabili să încheiem tranzacții de orice dimensiune. Având în vedere capitalul nostru semnificativ de 94.000.000 de euro, deschiderea către noi investitori oferă posibilitatea de a continua creșterea și diversificarea portofoliului, în special într-o țară mare precum România.

Care sunt avantajele, în opinia dvs., ale investițiilor în păduri în comparație cu alte tipuri de active?

Jurnal.md

Cel mai important avantaj este că pădurea crește independent de ceea ce se întâmplă pe piața financiară. Este o corelație mică cu alte active. Faptul că pădurea nu depinde de fluctuațiile ratelor și a indicilor financiari conferă investitorilor încredere și stabilitate. Posibilitatea de a aștepta un moment potrivit pentru vânzare și flexibilitatea în gestionarea resurselor în funcție de schimbările de pe piața materiilor prime sunt, de asemenea, avantaje semnificative. Pădurile joacă un rol important în ecosistem, iar gestionarea durabilă a acestora este necesară pentru menținerea rolului lor vital pe planetă. Abordarea noastră față de investițiile în păduri, luând în considerare sustenabilitatea și echilibrul dintre creștere și tăiere, reflectă cerințele moderne pentru desfășurarea responsabilă a afacerilor.

Ce strategii de dezvoltare sustenabilă aplicați în exploatarea și gestionarea pădurilor?

Primul lucru la care aspirăm se referă la utilizarea rațională a resurselor, respectiv avem intenția de a tăia nu mai mult de 95% din creșterea pădurii pentru a asigura îmbunătățirea anuală a cantității și calității acesteia. De fapt, efectuăm tăieri în volume mult mai mici. În plus, obiectivul nostru include menținerea unei proporții de cel puțin 20% a pădurii tinere în cadrul portofoliului nostru total, deoarece arborii tineri au o rată de creștere mai rapidă. De asemenea, ne asigurăm că aproximativ 10% din portofoliul nostru constă din zone care nu sunt doar protejate de stat, dar și protejate în inițiativa noastră proprie, cum ar fi rezervații naturale sau păduri seculare, unde natura își gestionează singură procesul de creștere și dezvoltare. Un alt aspect important al planurilor noastre este intrarea pe piața de credite de carbon, deoarece împădurirea reduce efectiv nivelul emisiilor de CO2. Toate pădurile noastre din Lituania sunt, de asemenea, supuse certificării internaționale conform standardului FSC (Managementul Sustenabil al Pădurilor), iar din 2021 suntem parte a Acordului Organizației Națiunilor Unite privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). În această sferă, eforturile noastre vizează atingerea sustenabilității în fiecare aspect.

Cum influențează aspectele legislative și reglementarea în domeniul forestier deciziile de investiții ale Invalda INVL?

Obiectul în sine al investițiilor, fiind o proprietate de mare sensibilitate pentru întreaga populație a planetei, este foarte sensibil. Și acum observăm o astfel de tendință în întreaga Europă, în întreaga lume chiar, că pădurile trebuie să fie păstrate și dezvoltate. Reglementările devin întotdeauna mai stricte, dar atunci când investim, stabilim pentru noi înșine standarde chiar mai ridicate decât reglementarea statală.

Cum credeți că va evolua piața investițiilor forestiere în viitor și cum vă pregătiți pentru aceste schimbări?

Acest tip de investiții este extrem de conservator, și indiferent de ceea ce se întâmplă pe piața bursieră americană, pădurea continuă să crească. Pentru un antreprenor de succes și proprietarul unei suprafețe forestiere, pe termen lung, aproape întotdeauna există oportunitatea de a obține profit. În același timp, este imposibil să prezici exact ceea ce va întâmpla în termen scurt. Desigur, puteți încerca minimizarea riscurilor cunoscute, dar cele mai periculoase pot fi riscurile despre care nu știți nimic.