Invalda INVL este un grup de gestionare a investițiilor din Lituania și Letonia. Companiile grupului Invalda INVL au peste 290.000 de clienți și administrează 1,7 miliarde de euro în diferite clase de active. Din 2013, Invalda INVL investește activ în pădurile și terenurile din Țările Baltice. Vytautas Plunksnis, șeful Private Equity, membru al INVL Asset Management și președinte al Consiliului de Administrație maib, ne-a povestit despre beneficiile acestui tip de investiții și cât de importantă este această industrie pentru un viitor sustenabil, și responsabil față de mediul ambiant.
Investițiile în păduri și terenuri reprezintă unul din domeniile de investiții ale grupului Invalda INVL. Povestiți-ne mai detaliat despre acest domeniu.
Invalda INVL a început să investească în terenuri în 2005, adică acum 17 ani. În primii zece ani am cumpărat aproximativ 5.000 de hectare de terenuri. În 2013, Invalda a fost împărțită în două companii, iar actuala Invalda INVL a rămas cu 3.000 de hectare de terenuri spre gestionare. Aceste terenuri sunt administrate de INVL Baltic Farmland, o companie care este listată la bursă. Am început să investim în păduri în 2013, când am creat un fond numit INVL Baltic Forest Fund. În trei ani am cumpărat 4.300 de hectare de pădure în Lituania. Și deja în 2019, am vândut această pădure și am început să cumpărăm din nou de la zero, folosind același fond. Am mai cumpărat 1.300 de hectare de pădure, pe care le-am vândut în 2021.
După toate aceste operațiuni, acest fond a obținut un profit anual de peste 27 la sută. Acest rezultat a depășit așteptările pe care le aveam la început, iar toți investitorii au fost foarte fericiți. După aceea, a fost creat un nou fond numit INVL Sustainable Timberland & Farming Fund II. Acum, acest fond are peste 80 de milioane de investiții de la investitori și am cumpărat deja aproape 7.000 de hectare de pădure, și aproximativ aceeași cantitate de terenuri în două țări, Lituania și Letonia.
În ce țări și regiuni se dezvoltă acest fond? Aveți careva planuri de extindere a arealului geografic?
Până acum, lucrăm doar în Lituania și Letonia, dar bineînțeles, ne gândim și la alte țări. Deoarece fondul nostru pentru dezvoltarea surselor de energie alternativă a mers în România, probabil că vom începe să lucrăm și cu România în această direcție. Există planuri de extindere pentru că investitorii iubesc acest fond și, atunci când numărul de investiții pe care acest fond le gestionează crește, Țările Baltice devin prea mici, trebuie să te adaptezi la țările mai mari.
Terenurile forestiere deținute de INVL Sustainable Timberland și Farmland Fund II din Lituania au fost certificate la nivel internațional de Consiliul de Administrație al Pădurilor. Ce include standardul FSC?
Acest standard înseamnă că gestionăm pădurea printr-un model economic sustenabil, adică protejăm mediul și luăm în considerare nevoile populației locale. Acest standard presupune, de asemenea, că pe cel puțin zece la sută din pădurea pe care o deținem, ne angajăm să nu desfășurăm activități economice. Aceasta înseamnă că lăsăm pădurile valoroase din punct de vedere ecologic să se dezvolte singure. Și bineînțeles, atunci când pădurea se dezvoltă de la sine în mod natural, acest lucru este în beneficiul populației locale. Am primit acest certificat și suntem obligați să ne asigurăm că cantitatea de pădure nu va face decât să crească, pentru că ne-am angajat să nu defrișăm copaci. Acest standard presupune că vom utiliza doar 95 la sută sau mai puțin din creșterea anuală a pădurilor. Asta înseamnă că în fiecare an vor fi mai mulți copaci și păduri, adică nu vor fi defrișări în masă.
Oamenii cred uneori că investitorii cumpără o pădure și o taie complet, dar acest lucru nu este adevărat, iar prin obținerea unui astfel de certificat ne angajăm legal să extindem suprafața pădurii în fiecare an. Prezența acestui certificat este foarte importantă pentru noi și partenerii noștri care prelucrează lemnul, deoarece în Lituania mulți producători de mobilă lucrează cu concernul Ikea, iar la nivel local și internațional este foarte important ca întregul lanț economic să se desfășoare în conformitate cu standardele afacerilor sustenabile. Trebuie să înțelegem că mediul ambiant este cel mai valoros lucru pe care îl are umanitatea, și că nu ne putem permite să defrișăm complet pădurile din motive financiare.
Povestiți-ne despre latura socială a acestui proiect de investiții. De ce acest proiect este important nu doar pentru investitori?
Probabil că există mai multe aspecte în acest sens. În primul rând, trebuie remarcat faptul că pădurea este foarte importantă pentru reducerea emisiilor de carbon (CO2), și reprezintă, probabil, una dintre cele mai bune modalități de prevenire a emisiilor. De exemplu, în agricultură, avem o strategie de a închiria 50 la sută din terenul deținut de fond către întreprinderile mici și mijlocii, și nu către marii fermieri. De asemenea, închiriem cel puțin 10 la sută din teren pentru agricultura sustenabilă, ecologică. Pe lângă asta, ne angajăm să prelucrăm cel puțin 50 de hectare de teren neutilizabil pe an, teren pe care nu există nicio posibilitate de cultivare din cauza diferiților factori. Noi ne angajăm să transformăm acest teren într-o zonă fertilă, prietenoasă cu mediul. Când închiriem pământul cuiva, cerem chiriașilor să nu extragă totul din el, ci să realizeze o rotație corectă a culturilor, astfel încât calitatea acestui teren să nu piardă din valoare în fiecare an.
Ați putea compara performanțele acestui fond din anul curent cu performanțele din 2021?
Nu pot compara încă, pentru că evaluarea se face la sfârșitul anului, iar să spun cât vom câștiga anul acesta ar fi o speculație. Fondul are două clase de acțiuni, iar în 2021, am câștigat 9,4 la sută profit din investiții în păduri și 21,3 la sută din investiții combinate în păduri și terenuri. Pe termen lung, cred că ar trebui să ne așteptăm la aproximativ 8% profit anual de la aceste investiții, deoarece e vorba de un proiect foarte lent, pe termen lung.
Sunt oare investițiile Invalda INVL în agricultură și silvicultură realizate în conformitate cu așa-numitul ESG (Guvernanța de mediu, socială și corporativă)? Și dacă da, cum dezvoltați metodele ESG în acest domeniu?
Suntem certificați de Forest Stewardship Council, așa că, desigur, activitățile noastre respectă standardele ESG. De exemplu, dacă cumpărăm un teren de pădure în care toți copacii au fost deja tăiați, ne angajăm să replantăm pădurea. În acest fel, acest fond rezolvă problema emisiilor de CO2, activitatea fondului reduce emisiile de dioxid de carbon.
Ce planuri de viitor are Invalda INVL referitor la acest fond?
În acest moment, investitorii au încredințat acestui fond mai mult de 80 de milioane de euro. Cred că în prima jumătate a anului viitor acest fond va crește la mai mult de 100 de milioane . Unul dintre obiectivele din strategia acestui fond este atragerea de investiții de 200 de milioane de euro. Până acum ne interesează doar Europa de Est, pentru că terenurile din vestul continentului sunt foarte scumpe, și în vest nu vedem încă avantaje competitive.