INVL Logo

Invalda INVL – unul dintre cele mai mari grupuri de investiții din Țările Baltice

Compania Invalda INVL reprezintă un grup de gestionare a investițiilor din Lituania, fondat în 1991. Invalda INVL este un adevărat pionier al managementului de capital din statele baltice, iar pe parcursul celor peste 30 de ani de activitate, grupul a încheiat tranzacții în valoare de peste 1,8 miliarde euro. Din 1995 Invalda INVL este listată la bursa de valori NASDAQ. De la începutul cotării grupul a plătit 62,7 milioane de euro în dividende și răscumpărări de acțiuni, iar prețul acțiunilor Invalda INVL a crescut de 150 de ori până în prezent. Gestionarea investițiilor și asigurările de viață reprezintă afaceri strategice pentru Invalda INVL. Companiile din grup au peste 300.000 de clienți și administrează 1,75 miliarde de euro în diferite clase de active, cum ar fi: fonduri de pensii (pilonul 2 și 3); fonduri de investiții; portofolii individuale; investiții alternative (private equity, active reale și datorii private); asigurări de viață ș.a. În 2018 grupul a investit și în sistemul bancar moldovenesc – maib. Pe lângă capitalul privat (cumpărarea cotelor mari în afaceri), grupul investește și în imobiliare; energie regenerabilă; sortarea și reciclarea deșeurilor; silvicultură și terenuri agricole; medicină; servicii veterinare; producția de cosmetice și produse de igienă etc. 

maib cea mai mare investiție Invalda INVL peste hotare.

Una dintre cele mai mari investiții ale grupului Invalda INVL în afara statelor baltice a fost în Republica Moldova. În 2018, la invitația BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), Invalda INVl în parteneriat cu Horizon Capital, a investit în pachetul de acțiuni maib. Primul contact Invalda INVL cu maib a avut loc în 2016, iar după 2 ani a fost creat un consorțiu care în prezent deține 41% din pachetul de acțiuni de capital autorizat maib. Structurile Invalda INVL dețin 37,5% din acest consorțiu.

Scopul principal al acestor investiții este dezvoltarea și transformarea băncii într-o instituție ce se orientează tot mai mult spre necesitățile clienților. Obiectivul strategic este de a include maib în IPO (ofertă publică inițială), adică listarea la bursa de valori internațională. Reprezentanții Invalda INVL cred că acesta ar fi cel mai ambițios și grandios pas pentru sistemul bancar din Moldova. Listarea la bursa de valori ar semnifica o evoluție semnificativă nu doar pentru maib, ci și pentru întreaga economie a Republicii Moldova. Recunoașterea internațională a stabilității unei instituții bancare, care este unul din liderii pe piață, semnifică o recunoaștere indirectă a stabilității economiei naționale. Un astfel de rezultat va crea un potențial de investiție atractiv pentru alți investitori din afara țării.

Investițiile pentru o agricultură și silvicultură ecologică 

Două dintre domeniile cheie pentru Invalda INVL sunt reprezentate de agricultură și silvicultură. Invalda INVL a început să investească în terenuri în 2005. În 2013, Invalda a fost împărțită în două companii, iar actuala Invalda INVL a rămas cu 3.000 de hectare de terenuri spre gestionare. Aceste terenuri sunt administrate de INVL Baltic Farmland, o companie care este listată la bursă. Investițiile în silvicultură au început în 2013, când a fost creat fondul INVL Baltic Forest Fund. După aceea, a fost creat un nou fond numit INVL Sustainable Timberland & Farming Fund II. În prezent, acest fond are peste 80 de milioane de investiții de la investitori și deține aproape 7.000 de hectare de pădure, și aproximativ aceeași cantitate de terenuri agricole în două țări, Lituania și Letonia. Invalda INVL planifică să-și extindă acest portofoliu în curând, și să investească în agricultură și silvicultură și în România.

Terenurile forestiere deținute de INVL Sustainable Timberland și Farmland Fund II din Lituania sunt certificate la nivel internațional de Consiliul de Administrație al Pădurilor (standardul FSC). Acest standard înseamnă că pădurea deținută de Invalda INVL este gestionată printr-un model economic sustenabil, luând în considerare protejarea mediului și necesitățile populației locale. Toate aceste investiții sunt realizate așa-numitul ESG (Guvernanța de mediu, socială și corporativă). Astfel, acest fond rezolvă problema emisiilor de CO2, iar activitatea fondului reduce emisiile de dioxid de carbon.

În 2003, Invalda INVL a investit în consolidarea companiei de agricultură Auga group. Cu sprijinul investitorilor financiari, compania a devenit rapid una dintre cele mai mari afaceri agricole din Lituania. În 2011, Invalda INVL a investit în grupul Agricol Litagra, care la acea vreme activa în trei domenii: inputuri agricole (pesticide, semințe) și comerțul cu cereale (împreună cu rețeaua proprie de elevatoare); furaje (suplimente, premixuri, momeli, hrană pentru animale de companie); creșterea cerealelor și producția de lactate. În 2017 grupul a vândut afacerea, care ajunsese la o cifră de afaceri anuală de 138 de milioane de euro, către holdingul producătorilor lituanieni de îngrășăminte Achema.În prezent, grupul cultivă aproape 11 mii de hectare de teren și deține peste 3 mii de vaci de lapte – adăugarea recentă la portofoliu este ferma cumpărată de la investitorii norvegieni (1,5 mii de hectare de teren și 700 de vaci de lapte). Un alt domeniu de investiții în agricultură sunt terenurile agricole, unde grupul investește din 2005. În prezent, compania listată INVL Baltic Farmland are 3 mii de hectare de teren agricol în Lituania, pe care le închiriază fermierilor și companiilor agricole.

Investițiile în fonduri de pensii garanția unui viitor sigur

Din 2002 Invalda INVL investește activ în fondurile de pensii din Lituania. Activele acumulate în planul de pensii sunt investite în acțiuni și obligațiuni ale multor companii din întreaga lume. Investițiile sunt gestionate de profesioniști, iar activele planului de pensii sunt separate de activele companiei care le administrează, astfel încât fondurile de pensii nu pot da faliment.

Aceste investiții se împart în 3 categorii, nivelul 1 reprezintă pensia de stat (sau pilonul I de pensie), care este primită de contribuabilii de asigurări sociale care au vechimea necesară și au împlinit vârsta de pensionare stabilită. Mărimea pensiei de stat este influențată de raportul dintre salariați și pensionari, precum și de situația economică corespunzătoare din țară. Al 2-lea nivel reprezintă o parte din contribuțiile sociale care sunt direcționate către pilonul 2 de pensie și sunt investite în planul de pensii din pilonul 2 ales de fiecare participant. Investițiile pe piețele financiare ajută la protejarea fondurilor de inflație și la creșterea valorii acestora.  Nivelul 3 reprezintă economiile suplimentare din fonduri personale (pilonul 3 de pensii).

Fiecare client Invalda INVL are posibilitatea să economisească simultan în mai multe planuri de pensii sau în mai multe fonduri de pensii. Toate aceste fonduri sunt investite pe piețele financiare și asigură un trai decent persoanelor ajunse la vârsta de pensionare.

Energia regenerabilă și alternativă o industrie avansată și relevantă pentru investiții.

Grupul Invalda INVL este la curent cu tendințele economiei globale și investește strategic în domeniile de perspectivă. Unul din fondurile grupului este INVL Renewable Energy Fund 1, care investește în energie  regenerabilă în Polonia și România. Aceste investiții au scopul strategic de a limita emisiile de carbon și de a facilita trecerea la surse sustenabile de energie. În România, grupul a investit în mai multe proiecte ce contribuie la construirea unui sistem de energie solară. În luna octombrie a acestui an, INVL Renewable Energy Fund I a semnat un acord pentru achiziționarea unui proiect de ferme solare cu capacitatea de 174 MW în România. Odată cu această achiziție, numărul proiectelor de ferme solare dezvoltate de fond în România a ajuns la opt, cu o capacitate totală de 442,7 MW. Lucrările inițiale de construcție a fermelor solare ar trebui să înceapă în a doua jumătate a anului 2023 și să fie finalizate până în 2025. Investiția totală a fondului în proiecte de energie regenerabilă din România va fi în jur de 350 de milioane de euro, cu scopul de a dezvolta proiecte cu o capacitate totală de 475 MW. 

Reciclarea și sortarea deșeurilor o soluție de perspectivă pentru un mediu ambiant sănătos

În prezent, Lituania reciclează aproape jumătate din deșeurile produse. Mai mult, în ultimile decenii Lituania a reușit o scădere a emisiilor de CO2 cu 20 la sută. Acest lucru a fost posibil grație proiectelor implementate pe parcursul ultimilor ani. În 2020, Invalda INVL a realizat prima investiție în acest domeniu, în compania Eco Baltia. Eco Baltia are 3 domenii de activitate: reciclarea plasticului; colectarea, transportul și prelucrarea gunoiului; consultarea importatorilor și producătorilor pentru a trece la un nivel de producție mai sustenabil (prin intermediul companiei Green Dot). În 2021 cifra de afaceri Eco Baltia a fost de 150 de milioane de euro, iar în 2023 compania își propune să ajungă la o cifră de afaceri de circa 200 de milioane de euro. În acest moment, compania are deja peste 2.000 de angajați. Încă două companii deținute de Eco Baltia sunt Ecoservice, care oferă o varietate de servicii, de la curățarea străzilor și întreținerea parcurilor, până la instalarea de toalete ecologice și colectarea de textile pentru reciclare, și PET Baltia, specializată în reciclarea sticlelor PET.

Cele mai importante rezultate ale INVL Group în 2022:

Invalda INVL este un grup în continuă dezvoltare, atât în statele baltice cât și în alte țări din estul Europei cum ar fi Polonia, România sau Moldova. Reprezentanții Invalda INVL cred că Moldova are unul dintre cele mai mari potențiale investiționale din Europa în domenii cum ar fi energia regenerabilă sau reciclarea deșeurilor. Important este ca țara noastră să-și mențină cursul european și să faciliteze cât mai mult investițiile din străinătate.

Sursa: http://bit.ly/3Sh1LbZ