INVL Logo

Invalda INVL și investițiile sustenabile pentru viitoarele generații

Invalda INVL reprezintă un grup de companii de gestionare a investițiilor din Lituania, fondat în 1991. Invalda INVL este un adevărat pionier în domeniul gestionării capitalului în Țările Baltice. Companiile din grup au peste 300.000 de clienți și administrează active în valoare de peste 2 miliarde de euro în diferite clase. Recent, Invalda INVL a început să investească activ în sectorul energiei sustenabile și a tehnologiilor „verzi”. Am discutat cu Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, membru al INVL Asset Management și președinte al consiliului maib despre strategia companiei în acest domeniu, riscurile asociate investițiilor în energia sustenabilă și perspectivele de viitor în acest domeniu.

Care este strategia fondului dumneavoastră de investiții în tehnologiile „verzi”?

Grupul nostru de investiții administrează fondul INVL Renewable Energy Fund I, specializat pe investiții în proiecte din domeniul energiei sustenabile. Fundamentul principal al fondului este orientat către soluții energetice care sprijină energetica sustenabilă și ecologică. Investițiile noastre se concentrează pe piețele de energie din Polonia și România. Strategia fondului permite alocarea resurselor într-o gamă largă de tehnologii „verzi”, inclusiv energie solară, eoliană și hidroenergetică. Cu toate acestea, în prezent, din cauza unor factori, fondul nostru se concentrează pe dezvoltarea proiectelor solare. Mai exact, dezvoltăm activ proiecte de centrale solare în Polonia și România. În Polonia, investim în proiecte cu o capacitate totală de 33 de megawați, iar în România – 451 megawați. Investițiile totale ale fondului în acest domeniu se vor ridica la aproximativ 250 de milioane de euro, subliniind dorința noastră serioasă de a dezvolta și susține domeniul energeticii sustenabile.

Cum evaluați potențialul de creștere al tehnologiilor „verzi” în comparație cu alte oportunități de investiții? 

Perspectivele în acest domeniu sunt încurajatoare, iar în multe țări din regiunea noastră, renunțarea la sursele de energie dăunătoare mediului devine o necesitate, având în vedere problema globală a schimbărilor climatice. Consecințele precum intensificarea uraganelor, secetele și incendiile forestiere, precum și fluctuațiile bruște de temperatură observate în întreaga lume, subliniază necesitatea revizuirii abordărilor energetice. Dezvoltarea energiilor „verzi” va permite țărilor să atingă independența energetică, ceea ce este important pentru o regiune bazată pe resursele petroliere și, pentru unele țări cum ar fi Polonia, pe cărbune. Consider că acest sector are un potențial semnificativ și va continua să crească.

Ce criterii și standarde utilizați pentru a selecta proiecte și tehnologii „verzi” pentru investiții? 

Criteriile de selecție a proiectelor pentru investiții sunt în mare măsură similare cu cele aplicate și pentru alte tipuri de investiții. Prioritatea noastră este să alegem proiecte în care echilibrul dintre profitul așteptat și riscuri să fie optim. De asemenea, viteza de dezvoltare a proiectelor joacă un rol important. Ne specializăm în achiziționarea proiectelor în fazele în care acestea se apropie de obținerea aprobării pentru construcție. Odată ce obținem aprobarea, începem construcția activă. Scopul principal al fondului nostru este de a obține un randament anual de 11% pentru investitorii noștri. Acest fapt dovedește dorința noastră de a oferi rezultate financiare stabile și durabile, care să îndeplinească standardele înalte în domeniul investițiilor.

Ce tipuri de risc sunt asociate cu investițiile în tehnologiile „verzi” și cum gestionează Invalda INVL aceste riscuri? 

Sunt mai multe. Birocrația și procesele îndelungate de obținere a autorizațiilor de exemplu. Întârzierile în obținerea autorizațiilor de construcție pot influența semnificativ performanța financiară a proiectului și pot reduce atractivitatea acestuia pentru investitori. Necesitatea investițiilor în rețelele electrice la fel ar trebui luată în considerație. Extinderea și modernizarea rețelelor electrice pot necesita cheltuieli suplimentare semnificative, ceea ce poate afecta structura financiară a proiectului și rentabilitatea acestuia. Un alt risc este volatilitatea prețurilor la energie. Fluctuațiile prețurilor pot influența semnificativ profitabilitatea proiectelor de energie „verde”. Creșterile sau scăderile bruște ale prețurilor pot afecta rezultatul financiar. La fel, suprasaturarea pieței energiei „verzi” reprezintă un risc. În anumite regiuni unde predomină energia solară sau eoliană, suprasaturarea pieței ar putea duce la prețuri reduse sau chiar negative pentru electricitate și, în cele din urmă, la rezultate financiare negative pentru proiecte.

Pentru a aborda aceste riscuri, este esențial să dezvoltați o strategie flexibilă care să țină cont de posibile schimbări în reglementări, prețurile energiei și competiția de pe piață. De asemenea, diversificarea investițiilor în diferite tipuri de tehnologii „verzi” și regiuni poate contribui la reducerea unor riscuri asociate cu suprasaturarea pieței.

Care sunt principalele tendințe și inovații în domeniul tehnologiilor „verzi” și pe care le considerați cele mai promițătoare pentru investiții? 

Pe termen lung, oportunități semnificative se află în investiții în diverse sisteme de stocare a energiei la scară largă, capabile să stocheze energie în perioadele de prețuri scăzute și să o furnizeze pe piață în perioadele de prețuri ridicate, pentru a echilibra dinamica pieței. De asemenea, cred în potențialul dezvoltării producției de hidrogen „verde”, care aduce perspective semnificative în domeniul energiei sustenabile.

Care este strategia Invalda INVL pe termen lung în domeniul tehnologiilor „verzi” și ce rol joacă aceasta în portofoliul grupului? 

Intenționăm să continuăm strategia noastră de investiții în tehnologiile „verzi” în cadrul portofoliului nostru actual. Am strâns deja 61,4 milioane de euro în fondul nostru și ne concentrăm pe dezvoltarea proiectelor existente. Planul nostru este să aducem aceste proiecte la finalizarea cu succes înainte de a lua în considerare posibilitatea atragerii de noi fonduri. În prezent, totalul activelor gestionate de noi se ridică la 2 miliarde de euro, iar în cadrul tehnologiilor „verzi” avem deocamdată o parte minoră de investiții. Cu toate acestea, suntem convinși că domeniul tehnologiilor „verzi” va înregistra o dezvoltare prioritară în viitor, iar cota noastră în acest domeniu va crește treptat.

Povestiți-ne despre investițiile sustenabile în România. 

În prezent, dezvoltăm activ proiecte în România, care presupun o capacitate totală de 450 de megawați de panouri solare. Din această cifră, mai mult de 100 de megawați au primit deja autorizație de construcție. Noi am început acest tip de investiții în Polonia, însă în contextul evenimentelor legate de începutul războiului din Ucraina, costurile proiectelor noastre din Polonia au crescut semnificativ. Această situație ne-a îndemnat să ne reorientăm către piața din România, care, în comparație cu Polonia, nu era atât de populară în domeniul tehnologiilor „verzi” până atunci.

Planificați să extindeți aceste investiții în afara Poloniei și României? 

Cel mai probabil, următorul fond va fi și mai mare, și cu el planificăm să investim în energia sustenabilă și în alte țări europene.

Cum planificați să măriți investițiile în tehnologiile „verzi” și care sunt obiectivele Invalda INVL în domeniul investițiilor sustenabile pentru viitor? 

Aici există un ciclu specific, care implică faptul că promisiunea de a obține profit pentru investitori și realizarea cu succes a planurilor duce adesea la extinderea activității și la creșterea investițiilor atrase. În acest context, extinderea strategică poate oferi o oportunitate de a atrage fonduri suplimentare. Astăzi, este important ca fiecare afacere să se concentreze atât pe crearea de profit, cât și pe protejarea mediului înconjurător. Indiferent de sectorul în care investim, trebuie să luăm în considerare impactul asupra mediului și să ne străduim să facem afacerea mai durabilă și mai responsabilă din punct de vedere ecologic. În esență, investițiile în orice tip de afacere implică acum planuri bine gândite pentru integrarea practicilor durabile și „verzi”. Acest lucru nu ajută doar la atingerea obiectivelor financiare, ci și la asigurarea unei dezvoltări mai sustenabile pe termen lung în contextul aspectelor ecologice și sociale.

Sursa: https://protv.md/articol-comercial/invalda-invl-si-investitiile-sustenabile-pentru-viitoarele-generatii–2664954.html