INVL Logo

Invalda: Investind vă asigurați stabilitatea financiară de mâine

Piața investițiilor este o piață promițătoare, ce are un impact uriaș asupra economiei în ansamblu și crește vertiginos în fiecare an. În timpul pandemiei Covid, tot mai mulți oameni au devenit interesați de acțiuni și obligațiuni, adică de investiții.

Am vorbit cu Vytautas Plunksnis, șeful Private Equity, membru al INVL Asset Management și președinte al consiliului maib despre ce sunt investițiile, în ce domenii este cel mai bine de investit și la ce merită de atras atenția dacă o persoană dorește să-și încerce norocul pentru prima dată în acest domeniu.

Ce este piața investițiilor și care este rolul acesteia pentru economie? 

Să mă exprim simplu, o investiție înseamnă plasarea banilor de astăzi în ceva, care mâine va crește această sumă, asigurând un viitor liniștit. Putem spune că investiția reprezintă renunțul la ceva astăzi, pentru a obține mai mult în viitor. Investiția este un concept foarte larg, de exemplu, studiile la o universitate reprezintă și ele și o investiție în viitor, așa că aceasta nu este doar o latură financiară, precum cred mulți oameni. Cele mai populare investiții din lume sunt, desigur, acțiunile – unde devii proprietarul unei părți al unei afaceri, destul de nesemnificativ, dar totuși proprietar, și te implicit, și câștigi din creșterea stocului. Există și obligațiuni, în care împrumuți bani statului sau întreprinderilor private. În plus, există tot felul de alte investiții, precum imobiliare, o zonă foarte populară pentru investiții în întreaga lume. Drept urmare, cele mai populare trei destinații de investiții sunt acțiunile, obligațiunile și imobiliarele. Dar, așa cum am spus mai înainte, aproape orice poate fi o investiție: aurul, vinul, arta etc.

La ce ar trebui să atragă atenția o persoană care dorește să investească la bursă pentru prima dată? 

Orice persoană care se gândește să înceapă să investească ar trebui să înceapă prin crearea unui plan și evaluarea corelației de risc, pentru că cel mai rău lucru care se poate întâmpla este că își va pierde finanțele dacă calculează ceva greșit. Dacă o persoană face o greșeală cu corelația sa de risc, atunci va cumpăra ceva, iar ceea în ce a investit va scădea în preț. Și dacă nu s-a gândit dinainte la ce va face într-o astfel de situație, atunci va fi nevoit să vândă totul și să-și piardă banii pentru totdeauna. Când investești bani, trebuie să analizezi activul, cota, compania, care sunt perspectivele ei, managementul, în ce industrie lucrează, cum este evaluată această companie, este scumpă sau ieftină etc. Dacă investiți în acțiuni individuale la bursă, această investiție necesită multă muncă și mult timp. Dacă o faci serios, bineînțeles, și nu cumperi ceea ce ți-a trecut prin minte sau ce este popular în acest moment.

Cum credeți, dacă o persoană este incompetentă în acest domeniu, dar dorește totuși să investească cu succes, atunci este mai bine să apeleze la profesioniști? 

Există două modalități de a începe să investești cu mai puține riscuri, una este să apelezi la profesioniști, cealaltă este să cumperi fonduri care diversifică riscurile. Există astfel de fonduri, care se numesc ETF-uri (eng., exchange-traded funds) și includ o mulțime de companii. Cumpărând un astfel de fond, investești în 3.000 de companii din toată lumea care vor lucra pentru tine. Și în acest caz, riscurile sunt minimizate. În caz că se întâmplă ceva uneia dintre companii, acest lucru va avea un efect foarte mic asupra portofoliului tău în ansamblu.

Vă mai amintiți de primele investiții făcute? Ce a fost cel mai dificil la început de drum? 

Am început să investesc în 1999, când tradiția de a investi tocmai venea la noi și în țările baltice aproape toate acțiunile erau foarte ieftine. Mi-am dublat banii în trei luni după această investiție și i-am cheltuit pentru prima mea călătorie desinestătătoare în străinătate. Pe atunci, acei bani reprezentau, probabil, toate economiile mele. Era vorba de o sumă mică. Cel mai dificil lucru la început este înțelegerea perspectivei de afaceri și a modului în care se va dezvolta această companie. Și totuși, atunci nu am înțeles că, indiferent de modul în care se dezvoltă afacerea, există și un acționar majoritat care poate influența independent investiția mea, și nu întotdeauna spre bine. În unele țări, dacă oamenii au un anumit pachet de acțiuni, atunci ei consideră că aceasta este sută la sută afacerea lor, chiar dacă există și alți acționari. De obicei acești oameni nu plătesc dividende, nu lucrează transparent etc. La început de drum nu prea înțelegeam că ar putea exista astfel de capcane.

Care sunt tendințele de pe piața modernă a investițiilor? În ce ar trebui să investim în 2023?

Pot spune că numărul investitorilor individuali a crescut foarte mult în perioada pandemiei Covid, pentru că oamenii stăteau acasă și nu aveau nicio ocupație. Ei bine, apoi a venit 2022, și totul a devenit foarte dificil pe piață, toată lumea a început să investească în companii tehnologice, și nu toți au înțeles ce fac, iar unii dintre ei deja au și părăsit piața. Cred că nimeni nu poate ști cu adevărat unde este bine să investești pe termen lung. Toate domeniile sunt bune pentru investiții, trebuie doar să analizezi și să planifici totul în detaliu. Dacă e să analizăm tendințele pe termen lung, cred că companiile tehnologice încă câștigă în lume, pentru că cresc rapid și modelele lor de afaceri nu necesită mult capital, în comparație cu companiile tradiționale. De exemplu, dacă ați investit într-o fabrică de producere și doriți să vă dublați afacerea, atunci trebuie să construiți o nouă fabrică. Este mult mai ușor pentru companiile tehnologice, câțiva utilizatori au fost adăugați prin internet și gata – compania a crescut. Desigur, tehnologia se schimbă rapid și ar trebui să acordăm atenție la acest lucru. Ieri Nokia era lider pe piața de telefoane mobile, astăzi nimeni nu-și mai amintește de această companie.

Care sunt cele mai mari riscuri de pe piața de investiții?

Evident, cel mai mare risc este că poți pierde bani. Nu există garanții în investiții, acestea sunt asociate cu riscuri. În plus, după ceva timp poate apărea o criză pe piață, iar apoi prețurile scad. Acum există riscuri geopolitice foarte mari, iar acest lucru nu este legat doar de agresiunea Rusiei în Ucraina. Este deja clar că lumea este împărțită în blocuri și deja trebuie să alegi dacă vrei să faci comerț cu China sau cu America. Toate companiile mari din lume sunt globale și se poate întâmpla ca jumătate din lume să fie închisă pentru compania ta, mai ales dacă te afli într-un sector sensibil în care intervine statul. Așa că există o mulțime de riscuri individuale, deoarece fiecare companie are propriile riscuri specifice. Singura modalitate de a preveni aceste riscuri este să nu mizați pe o singură soluție, adică să diversificați investițiile în diferite industrii.

Povestiți-ne puțin despre piața de investiții din Moldova, simțiți că există concurență pentru grupul Invalda aici?

Cred că în Moldova populația nu are o cultură investițională foarte mare și există mai multe motive pentru asta. Unul dintre ele este că investițiile au nevoie de bani liberi, iar din moment ce prețurile cresc, oamenii trebuie să cheltuiască acești bani pe consum, așa că economiile nu sunt foarte mari. Piața de capital nu este foarte dezvoltată și, probabil, cele mai populare investiții sunt depozitele bancare, la fel ca în Lituania. Desigur, acest lucru este pentru cei care iubesc stabilitatea și o oarecare certitudine. Cred că oamenii din Moldova ar trebui să acorde atenție titlurilor de stat, adică obligațiunilor.

Ce măsuri ar trebui să întreprindă Moldova pentru atragerea mai multor investiții?

În primul rând, investitorii au nevoie de stabilitate, stabilitatea cadrului legal, a impozitării, pentru a putea planifica investiții pe termen lung. Și dacă regulile jocului se schimbă la fiecare șase luni, atunci nimeni nu vrea să intre pe o astfel de piață. Doi factori importanți sunt combaterea corupției și îmbunătățirea calității serviciilor publice. Aș acorda atenție și digitalizării tuturor serviciilor, așa-numitului principiu al ghișeului unic. Adică este necesară reducerea birocrației. Dacă ai venit să investești, nu trebuie să mergi în 10 locuri pentru permise, acte etc. Toate țările lumii luptă pentru investiții, pentru că investițiile creează locuri de muncă și, drept urmare, economia crește. Și e nevoie de un buget de marketing pentru a promova țara ca un loc bun pentru investiții. Trebuie să-ți cunoști punctele forte și punctele slabe, iar punctele slabe necesită îmbunătățiri.

Pe ce piețe investește Invalda?

Principalele noastre investiții sunt în țările baltice și în țările învecinate. Avem și un fond de obligațiuni care investește în Europa de Est. Un alt fond este Global Emerging Markets. Putem spune că investim în fonduri de pensii peste tot în lume, pentru că există portofolii foarte diversificate. Cumpărăm pachete de control mai aproape de casă, iar investițiile pasive cu pachete minoritare le realizăm în toată lumea.

Cum rămâne cu investițiile în startup-uri, merită de investit în ele?

9 din 10 startup-uri părăsesc piața după ce au dat faliment. Probabil că poți investi o mică parte din fondurile personale în ele, dar acesta este un tip specific de investiție, în care pui banii nu pe afacere, ci pe echipă. Noi nu investim în startup-uri, iar dacă cineva se gândește să înceapă să investească în startup-uri, atunci trebuie să se conformeze faptului că își poate pierde toți banii.

Care sunt cele mai populare domenii de investiții în Lituania?

Depozite bancare, imobiliare, fonduri de pensii, pentru că oamenii le înțeleg mai ușor. Cu cât instrumentul este mai complex, cu atât sunt mai puține investiții.

Personal mai investiți?

Desigur. Aproape întotdeauna am 90 la sută din fondurile mele investite în acțiuni. Cred că pe termen lung ar trebui de investit în acțiuni, pentru că la imobiliare trebuie să lucrezi tot timpul. Am început să investesc la 20 de ani, în 1999, și de atunci îmi extind portofoliul lunar.

Sursa: http://bit.ly/3IuhpMo