INVL Logo

Inițiativele sociale ca motor al progresului în societate

Orice afacere nu reprezintă doar profit, ci și inițiative care ajută comunitățile locale și societatea în ansamblu să se dezvolte în toate domeniile. Grupul Invalda INVL este unul dintre liderii pieței de investiții din Lituania, care administrează fonduri de investiții alternative și alte investiții, oferind totodată servicii de family office. Grupul este implicat în numeroase inițiative sociale. Am discutat cu Vytautas Plunksnis, Șef al departamentului investiții directe, membru al Consiliului de Administrație al INVL Asset Management și președintele consiliului de administrație al maib despre inițiativele la care participă Invalda INVL, ce înseamnă ele pentru societatea lituaniană și cât de importante sunt pentru progresul social.

Povestiți-ne mai detaliat despre inițiativele sociale la care participă Invalda INVL.

Scopul oricărei afaceri, desigur, este să facă bani, dar este extrem de important să contribui și la dezungi la acest punct. Grupul Invalda INVL se conformează mai multor direcții de responsabilitate socială, cum ar fi Clubul Femeilor, Academia Tinerilor, Fondul de Inițiative și altele. Unul dintre ultimele proiecte pe care l-am susținut este programul „Aleg să educ!”. Această inițiativă îndeamnă specialiștii din diferite domenii să-și reorienteze cariera către profesia de profesor.

Una dintre problemele majore ale Lituaniei este îmbătrânirea cadrelor didactice, ceea ce este caracteristic pentru întreaga regiune,  dar și interesul insuficient al tinerilor pentru a alege această profesie din cauza dificultății ei. Acest lucru pune în pericol viitorul educației pentru următoarea generație, deoarece am putea ajunge în situația în care nu vor exista profesori pentru copiii și nepoții noștri.

Acest program atrage candidați motivați, interesați de educația copiilor, îi învață să lucreze în școli și le oferă formare și susținere continuă. Rezultatul este că avem profesori dinamici și motivați, implicați profund în lumea din jurul lor. Până în prezent, programul a format aproape 300 de profesori care lucrează în 117 școli din Lituania.

De asemenea, în cadrul acestui program există un proiect de dezvoltare a leadership-ului, care selectează cei mai buni candidați pentru conducerea instituțiilor de învățământ din Lituania. Scopul principal al acestui program în următorii doi ani este atragerea a 500 de profesori noi și creșterea prestigiului profesiei de profesor în societate. Acest proiect este un exemplu al valorilor Invalda INVL, care contribuie la creșterea și dezvoltarea Lituaniei.

Ce este Clubul Femeilor și cum a apărut?

Clubul Femeilor a luat naștere în urma unei inițiative de succes a Academiei Femeilor. Scopul principal al acestui club constă în educarea financiară a femeilor: de la cunoștințele din lumea investițiilor la gestionarea sigură a bugetului familial. Programul vizează familiarizarea cu afacerile, investițiile, finanțele și alte teme, cum ar fi eticheta, călătoriile, educația copiilor și multe altele.

Inițiativa a avut drept scop distrugerea stereotipului conform căruia lumea finanțelor este controlată în principal de bărbați. Aceasta s-a dovedit a fi foarte reușită, deoarece femeile au avut mai mult succes în domeniul investițiilor în comparație cu bărbații: sunt mai antreprenoriale, preferă riscuri mai mici și pun accent pe planificarea viitorului.

Având în vedere un interes atât de mare, s-a decis să nu se țină cursuri doar o dată pe an, ci să se ofere un format de club permanent. Întâlnirile clubului au loc într-o atmosferă confortabilă o dată pe lună pe tot parcursul anului școlar. Clubul Femeilor există de 11 ani deja.

Cum a apărut ideea Academiei Tinerilor?

Academia Tinerilor reprezintă un ciclu de cursuri pentru copii (tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani) ai clienților noștri, concentrat pe educația financiară și planificarea carierei viitoare. Participanții la acest program (care a început acum 9 ani) dezvoltă abilități de gestionare a finanțelor, primesc consultări privind alegerea căii profesionale și instruire practică. Acestea sunt lecții practice predate de profesioniști experimentați.

Studenții se familiarizează, de asemenea, cu metodele inovatoare de petrecere a timpului liber. Lecțiile sunt conduse de profesioniști experimentați din diferite domenii: de la specialiști bancari și manageri de fonduri de start-up-uri la dezvoltatori de proiecte imobiliare și reprezentanți ai companiilor de producție. De asemenea, există antrenori de golf și experți în etichetă.

Un aspect important este interactivitatea procesului de studii: nu sunt doar prelegeri teoretice, ci și sarcini practice, excursii și diverse forme de distracție, ceea ce face învățarea captivantă și facilitează o mai bună înțelegere a informației.

Povestiți-ne despre Fondul de Inițiative Invalda INVL. Care sunt prioritățile acestui fond?

Fondul de Inițiative a fost înființat în 2007 cu scopul de a susține inițiativele și programele sociale pentru diverse grupuri sociale. Ne străduim să creștem nivelul educației și să acordăm atenție problemelor sociale. Prioritățile fondului pot varia, dar scopul principal este formarea unei societăți responsabile și armonioase. Ne concentrăm pe îmbunătățirea nivelului de cunoștințe și educație, și oferim asistență în integrarea oamenilor din zonele izolate ale Lituaniei într-o comunitate mai largă.

Fondul organizează programe integrate la scară largă, încurajând diferite grupuri sociale să își manifeste inițiativa și să contribuie activ la creșterea economică în Lituania. Prioritățile Fondului de Inițiative pot să se schimbe de la un an la altul.

În 2007, Fondul de Inițiative s-a alăturat inițiativei United Nations Global Compact, care vizează stimularea întreprinderilor pentru implementarea strategiilor și activităților lor conform celor zece principii în domeniul drepturilor omului, muncii, mediului și combaterii corupției. Principala sarcină a acestei inițiative este promovarea și susținerea responsabilității sociale corporative și crearea de piețe echitabile.

Care sunt planurile Invalda INVL pentru viitor în domeniul inițiativelor sociale?

Vremuri neobișnuite cer soluții neobișnuite. În perioada pandemiei COVID-19, ne-am concentrat asupra rezolvării acestei probleme. Cu toate acestea, odată cu începerea războiului din Ucraina, am suspendat temporar crearea de programe noi și ne-am redistribuit atenția și resursele pentru a sprijini organizațiile care ajută Ucraina. În prezent, această inițiativă a devenit una dintre cele mai importante pentru toți.

Sursa: Inițiativele sociale ca motor al progresului în societate – Realitatea.md