INVL Logo

Evoluția capitalului privat: experiență și perspective de la Invalda INVL

Grupul de companii Invalda INVL reprezintă un grup de gestionare a investițiilor din Lituania, fondat în 1991. Invalda INVL este un adevărat pionier în domeniul gestionării capitalului în Țările Baltice. Una dintre direcțiile cheie ale grupului o reprezintă investițiile în sectorul private equity (capital privat). Anul acesta, grupul lansează un nou fond de investiții, INVL Private Equity Fund II. Am discutat cu Vytautas Plunksnis, head of private equity, membru al consiliului de administrație al INVL Asset Management, precum și președinte al consiliului maib, care ne-a împărtășit opiniile sale privind strategiile de investiții în acest sector, gestionarea riscurilor și rolul private equity în economia modernă.

Ce este private equity?

Private equity reprezintă capitalul furnizat companiilor și antreprenorilor pentru investiții în extinderea producției, implementarea de noi tehnologii și alte proiecte. Datorită acestor investiții, companiile cresc, iar fondul care a investit în ele își vinde acțiunile unui alt investitor după 5-7 ani. Acest proces începe cu o idee, urmată de atragerea de fonduri de la investitori, iar aceste resurse sunt investite cu succes în diverse companii. Aceste companii se dezvoltă, iar apoi se realizează ieșirea din investiții. Dacă ieșirea este de succes și fondul returnează banii investitorilor, următorul fond va fi probabil mai mare decât cel precedent.

Cum a apărut ideea de a dezvolta noul fond INVL Private Equity Fund II?

Fondul nostru actual principal, care investește în private equity, se numește INVL Baltic Sea Growth Fund. A fost lansat în februarie 2019, iar perioada tipică de investiții este de 5-6 ani, deoarece după investiții este necesar timp pentru a crea valoare pentru companie. În portofoliul primului fond sunt acum 9 investiții și acesta este aproape complet format, astfel încât a sosit timpul să creăm un nou fond pentru a continua investițiile. Acest proces este unul continuu: când un fond își încheie activitatea de investiții, se lansează un nou fond, continuând activitatea.

Care sunt obiectivele și strategia de investiții ale INVL Private Equity Fund II?

Obiectivul principal este creșterea capitalului investitorilor noștri, urmărind ca fondurile investite de aceștia să crească de 2,5 ori în 5 ani, echivalentul unei creșteri anuale de aproximativ 20%. Primul fond are o rată anuală de rentabilitate de 26%. Pentru a atinge acest obiectiv, planificăm să creăm un portofoliu de 8-12 companii, care cu ajutorul capitalului vor crește, vor achiziționa concurenți și vor deveni lideri la nivel regional.

În ce domenii investește fondul?

Strategia noului fond nu diferă prea mult de cea a primului: investim în companii mature cu modele de afaceri testate și venituri stabile, care ocupă poziții bune pe piață, dar doresc să își consolideze pozițiile cu capital nou. Primul fond include investiții în domeniul sănătății, reciclarea deșeurilor, industria alimentară și cosmetice. Nu ne concentrăm pe un singur sector, deoarece regiunea baltică este mică și cuprinde doar 6 milioane de oameni. Am adăugat și Polonia, ceea ce a extins semnificativ piața noastră. Investițiile principale vor fi concentrate în Țările Baltice și Polonia, deși regulile fondului permit investiții în întreaga UE.

Care sunt riscurile asociate cu investițiile în fond și cum se planifică minimizarea acestora?

Ca în orice afacere, există multe riscuri: schimbări tehnologice rapide, riscuri geopolitice și riscuri legate de utilizarea creditelor bancare. Pentru a minimiza riscurile, înainte de a lua orice decizie de investiție, verificăm cu atenție companiile, analizăm industriile și evaluăm perspectivele de vânzare a afacerii în 5-7 ani. Creăm un portofoliu diversificat pentru a nu depinde de un singur trend sau de o singură tendință economică.

Ce echipe de specialiști și manageri lucrează pentru fond?

Fondul are aproximativ 15 angajați cu o vastă experiență în diverse industrii și proiecte de investiții. Este una dintre cele mai mari echipe de private equity din Țările Baltice, incluzând analiști și personal de suport.

Cum planifică fondul ieșirea din investiții pentru a obține profituri?

Perioada tipică de investiții este, în medie, de 5 ani, dar în unele cazuri putem menține investițiile până la 7 ani. În acest timp, companiile se dezvoltă și se îmbunătățesc, ceea ce ne permite să ieșim din investiții în mod avantajos.

Cum influențează situația actuală a pieței strategia de investiții a fondului?

Având în vedere creșterea ratelor dobânzilor și riscurile geopolitice, numărul tranzacțiilor în regiune a scăzut cu 30-50%, în funcție de țară. Tranzacțiile necesită mai mult timp pentru analiză și verificare. Cu toate acestea, o astfel de perioadă este considerată favorabilă pentru investiții și achiziții, deoarece, lucrând mai rapid și asumându-ne anumite riscuri, putem realiza investiții avantajoase în proiecte promițătoare.

INVL Private Equity Fund II fund size: €400 million

The Fund will invest between €15 million and €35 million in a single portfolio investment but will be able to make smaller initial capital investments and, depending on the ultimate size of the Fund, larger capital investments if there is significant upside potential with additional investments.  Target portfolio companies will be valued between €30 million and €150 million.

Sursa: Invalda INVL: Evoluția capitalului privat. Experiență și perspective Ⓟ (stiri.md)