Invalda INVL este un grup de gestionare al investițiilor din Lituania și Letonia. Companiile grupului Invalda INVL au peste 290.000 de clienți și administrează 1,7 miliarde de euro în diferite clase de active. Din 2018, Invalda INVL este unul dintre acționarii maib, iar din 2021, Invalda INVL investește activ în proiecte de energie regenerabilă în țările UE, inclusiv România și Polonia.
Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, membru al INVL Asset Management și președinte al consiliului maib ne-a povestit mai multe despre tendințele din sfera energiei regenerabile, interesul pentru acest tip de investiții și ce perspective apar pentru Moldova în acest domeniu.
Vytautas, bună ziua. Vă rugăm să ne povestiți despre compania Invalda INVL și principalele domenii de activitate ale acestei companii.
Grupul Invalda INVL și-a început activitatea în 1991, atunci când 12 fondatori din medii academice au creat o companie de investiții. Gestionăm active în diferite direcții, iar una dintre direcțiile noi este și asigurările de viață. Până în prezent, gestionăm active în valoare de 1,7 miliarde de euro și avem 290.000 de clienți, majoritatea cetățeni ai Lituaniei și Letoniei. Direcția principală este gestionarea fondurilor de pensii, în care oamenii investesc pe termen lung pentru pensia lor. Cealaltă direcție este ceea ce numim investiții alternative, investiții în pachetul de control sau pachete semnificative în companii, pentru a crește valoarea acestor companii și a le vinde mai apoi. La fel ca mulți investitori, suntem angajați în domeniul imobiliar, investind în terenuri și păduri. Sarcina noastră principală este să gestionăm banii clienților noștri, iar astăzi grupul nostru gestionează 1,7 miliarde de euro în diverse fonduri ș.a. Un alt obiectiv al companiei este energia regenerabilă. Pe vremuri se numea energie alternativă, dar cred că în prezent acest termen nu este corect, deoarece acest tip de energie devine principalul în multe țări și deja funcționează fără subvenții de la stat. În unele țări este deja unul dintre cele mai importante tipuri de energie.
Povestiți-ne despre investițiile în energia regenerabilă și despre piețele în care dezvoltați această industrie?
În prezent avem un fond numit INVL Renewable Energy Fund 1 și investim în energie regenerabilă în Uniunea Europeană. La moment avem investiții în 2 țări, Polonia și România și avem în portofoliu doar investiții în energie solară. Am ales Polonia pentru că este o țară foarte mare, care este foarte dependentă de cărbune și intenționează să treacă la alte tipuri de energie, care nu au un impact atât de negativ asupra mediului. Arderea cărbunelui este permisă, dar pe termen lung, țările trebuie să producă energie într-un mod mai curat, mai ecologic. Ceea ce ne-a atras în România, în primul rând, a fost schimbarea regulamentului, totul a devenit mult mai simplu acolo. De exemplu, termenele de la începutul proiectului până la primirea autorizației de construcție au scăzut semnificativ. România este foarte atractivă în acest sens, deoarece în această țară există cu circa 20 la sută mai mult soare decât în Țările Baltice sau Polonia. Aceeași situație este și în Moldova. Și asta înseamnă că fiecare proiect, în aceleași condiții, se răscumpără mai repede. Mai mult soare înseamnă mai multă electricitate. În România, am investit în mai multe proiecte care ne permit să construim un sistem de energie solară de 268,7 megawați. Planificăm să investim peste 200 de milioane de euro în aceste proiecte și lucrăm pentru a ne asigura că toate aceste proiecte vor genera energie până în 2024-2025. În prezent echipa noastră lucrează la creșterea portofoliului și cred că rezultatele semnificative se vor observa deja până la sfârșitul anului.
Anul acesta toată lumea a fost grav afectată de criza energetică, inclusiv țara noastră. Întrucât suntem vecini cu România și avem o climă similară, ce perspective vedeți pentru Moldova în domeniul energiei regenerabile?
Astăzi, 80 la sută din energia din Moldova este produsă din gazul Gazprom. Acum este momentul în care trebuie să ținem cont de faptul că de Rusia, ca țară, este mai bine să uităm cu totul. Și asta înseamnă că Moldova are o problemă, iar una dintre soluții este să își dezvolte proiectele inovatoare și să investească în energie regenerabilă. Aceste investiții sunt foarte promițătoare. Desigur, dacă ne bazăm doar pe energia solară și eoliană, atunci trebuie să echilibrăm cumva acest lucru. Pentru că soarele strălucește doar ziua, iar vântul nu bate mereu. Perspectivele sunt mari, iar țara trebuie să meargă în această direcție. Și desigur, Moldova trebuie să-și conecteze rețelele energetice cu UE, cu România. Dacă Moldova dezvoltă infrastructura și implementează proiecte comune cu România, atunci perspectivele de dezvoltare ale acestei industrii sunt foarte mari.
Țara noastră a devenit recent candidată UE. Cum ne va ajuta acest lucru să creăm proiecte de energie alternativă?
Ca și în toate domeniile, statutul de candidat vă oferă dreptul de a comunica cu țările UE și de a alege imediat cel mai bun model. Noi am trecut prin acest proces o perioadă foarte lungă de timp și, au existat și discuții despre ce model este cel mai promițător. Statutul de candidat, și apoi sper de membru al UE, atrage investiții și scade prețul capitalului. Moldova ar trebui să primească și injecții de capital sau împrumuturi de la structurile europene, și de la alte structuri internaționale pentru această industrie, pentru că acum, cu inflația din țară, prețul capitalului este foarte mare. Aceste proiecte de dezvoltare a energiei regenerabile sunt de lungă durată și generează creșteri semnificative de capital, dar și de bani pe termen lung. Cred că statutul de candidat UE vă va ajuta foarte mult.
Povestiți-ne despre partea financiară a investițiilor în surse regenerabile de energie. Cât de interesant este acest domeniu pentru investitori și cum pot fi atrași de acest tip de investiții?
Privind strategia fondului nostru, obiectivul nostru este să câștigăm mai mult de 11% din acțiuni. Așa cum am mai spus, aceste proiecte sunt pe termen lung și există un astfel de moment: dacă ai dezvoltat un proiect mult timp și acum ar intra pe piață, atunci, desigur, odată cu scumpirea energiei electrice și cu prețurile care sunt acum, rambursarea ar fi mult mai mare. Cred că, în aproximativ doi ani, prețurile la energie electrică vor scădea semnificativ în toată Europa, pentru că acum, din cauza războiului, multe țări europene nu sunt pregătite și depind de gazul rusesc. Și asta înseamnă că întreaga UE va investi în energie regenerabilă, iar cei care acum iau în considerare aceste proiecte și citesc acest interviu nu ar trebui să se bazeze pe prețul actual al energiei. Aceasta ar fi o greșeală, pentru că prețul va fi mult mai mic.
2022 a fost unul dintre cei mai călduroși ani din istorie. Ce măsuri trebuie să luăm urgent pentru a evita încălzirea globală?
În regim de urgență, nu există o astfel de soluție universală care să rezolve totul în acest sens. Toată lumea ar trebui să fie conștientă de problemă și să se gândească la ce poate face, de la sortarea gunoiului până la economisirea energiei, a consumului inteligent și al investițiilor în tehnologii ecologice mai avansate, cum ar fi becurile cu senzori care se activează la mișcare. Fiecare ar trebui să facă ce poate, iar acest lucru ar trebui să se întâmple în toată lumea. În cazul în care doar Europa o face, iar țările mai sărace nu, încălzirea globală va fi greu de prevenit. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că până și o mică contribuție personală are un efect pozitiv. Pe de altă parte, domeniul afacerilor și corporațiile folosesc multă energie și, bineînțeles, afacerile trebuie reglementate la nivel de stat, la nivel de societate, pentru a lua toate măsurile necesare în acest sens.
Invalda INVL sprijină tot felul de proiecte de mediu. Ce planuri aveți pentru viitor în această direcție?
În toate proiectele în care investim, încercăm să ajutăm companiile să devină mai prietenoase cu mediul și mai ecologice în ceea ce privește consumul de energie. Credem că fiecare afacere ar trebui să-și calculeze mai întâi impactul asupra mediului, iar după aceea, să investească și să lucreze ca impactul negativ să fie mai mic, iar cel pozitiv mai mare. Acesta este un principiu de bază al investițiilor noastre.
Sursa: http://bit.ly/3IlWNGd